2016. sze 20.

Akár félmillió forintba is kerülhet a társasházaknak a zárt hulladéktárolók kiépítése

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Akár félmillió forintba is kerülhet a társasházaknak a zárt hulladéktárolók kiépítése

lomtalanitas2.jpg

A csütörtöki közgyűlésen ismét napirendre kerül a „szemét ügy”. Ezúttal a zárt hulladéktárolók kialakítására kiírt pályázatról tárgyalunk. Miután - álláspontom szerint - az önkormányzat a saját feladatát sikerrel lőcsölte a lakosságra, most nagylelkűen létrehoz egy 10 milliós alapot, amelyből a társasházak pályázhatnak a zárható tárolók kialakításának támogatására. A támogatási összeg maximum 300 ezer forint, de legfeljebb a költségek 60%-a.

Az előzetes felmérések szerint a zárható tárolók kialakításának költsége 250 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet, bár én inkább a felső értéket valószínűsítem. Ennek ellenére átlagértékkel számolva a pályázati keret 44 eredményes pályázatra biztosít pénzügyi fedezetet, a többi társasház lakóközössége ha a zárható tárolók kialakítása mellett dönt, kénytelen lesz a tárolók kialakításának költségeit teljes egészében saját zsebből finanszírozni, ami szintén az átlagos költséggel számolva egy három lépcsőházas négyemeletes társasház esetében lakásonként a 10 ezer forintot is meghaladhatja. A másik lehetőség a gyűjtő edény /szemetes kuka/ zárhatóvá tétele. Ennek a költségei jelenleg még nem ismertek, de kevésbé tűnik „kényelmes” és „hatékony” eljárásnak a zárt hulladéktárolók kialakításához képest.

Már amennyire kényelmes lehet, hiszen igen sok bosszúságra fog okot adni a szemetes edények, vagy tárolók kulcsának otthon felejtése. Mint ahogy a hatékonyság is kérdéses, hiszen a szemetes edények lezárása, vagy zárt helyen történő tárolása sem fogja megakadályozni a szemetelőket abban, hogy a régi elhasznált fotelek, ágybetétek, székek a lezárt kukák, vagy tárolók mellé kerüljenek. Az is kérdéses, hogy a zárhatóság meddig lesz biztosított, ki fogja a tárolók karbantartását, tisztítását végezni, és kinek a költségén? És mennyi plusz munkaórát jelent a hulladék elszállítás tekintetében, hogy nem a szabadon álló szemetes edényekkel kell dolgozni, hanem a kukákat, tárolókat nyitogatni kell, a tárolókból ki kell hozni azokat.

Az önkormányzat a jelenlegi szabályozással /szemetes edények zárhatóvá tétele, vagy zárt hulladéktárolók kialakítása/ egy meglévő probléma megoldására tett kísérlet költségeit a lakosságra terheli, holott valódi eredmények eléréséhez neki kellene intézkedéseket hozni, a lomtalanítási rendszer radikális átalakításával, a hulladékudvarok fizikai megközelíthetőségének javításával, szolgáltatásuk /határokon belül/ ingyenessé tételével. Ezekkel az intézkedésekkel érhetne el tényleges eredményeket az önkormányzat, a lakosság pénztárcájában való turkálás helyett saját feladatait kellene ellátnia a lakossági igények tényleges figyelembe vételével.

Szólj hozzá