2017. nov 07.

Frakciófegyelemre tettem!

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Frakciófegyelemre tettem!

kemenysepres.jpg

kép: HVG

A Fideszes képviselők szavazataival az Országgyűlés elfogadta a családi házak kötelező kéményellenőrzésének eltörléséről szóló törvényjavaslatot. Hogy ez milyen veszélyekkel jár, arról sokat olvashattunk az utóbbi időben, és hogy nem csak az ellenzéki képviselők "akadékoskodásáról" van szó, azt Áder János köztársasági elnök aggódó sorai is bizonyítják, mellyel megfontolásra visszaküldte a törvényjavaslatot az Országgyűlés elé:

...az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik.

A Fideszes képviselőket azonban nem hatották meg túlzottan sem az ellenzéki pártok érvei, sem a szakmai szervezetek tiltakozásai, de még a kebelbeli köztársasági elnök aggodalmas sorai sem, a törvényt megszavazták, megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése, melyet a rezsidémon ellen folytatott harcuk egyik állomásaként maguk tettek ingyenessé néhány évvel ezelőtt. Kivéve, ha az ellenőrízendő családi házba vállalkozás lett bejelentve, akkor bizony kíméletlenül számláztak a kéményseprővé avanzsált katasztrófavédők. Érdekes módon, az ilyen családi házakban továbbra is kötelező lesz az évenkénti kéményellenőrzés.

Nekem úgy tűnik, hogy nincs szó másról mint spórolásról, másként nem tudom magyarázni, hogy ott ahol nem került pénzébe az államnak, sőt akár bevételi forrásul is szolgálhatott, továbbra is fontos a kémények évenkénti ellenőrzésének biztosítása, míg ahol ennek költsége az államot terheli ott már nem az. 

Nem más ez, mint spórolás, spórolás akár emberi életek árán is. 

Vajon mivel fogják nyugtatgatni lelkiismeretüket a törvény mellett szavazó Fideszes képviselők?

Mit mondanak majd az árván marad gyermekeknek, vagy a gyermeküket elvesztő szülőknek, talán azt, hogy frakciófegyelemre tettem, bocs? 

Oszd meg, hogy még többen olvashassák!

Szólj hozzá