2018. jan 10.

Tisztelt Bencsik János Képviselő Úr!

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Tisztelt Bencsik János Képviselő Úr!

bencsik_2.jpg

Tisztelt Képviselő Úr!

Ön, mint Tatabánya volt polgármestere, és jelenlegi országgyűlési képviselője, tisztában van a szórt azbeszt súlyos egészségkárosító hatásával, mint ahogy tisztában van azzal is, hogy városunkban – nagyobbrészt a Sárberki lakótelepen, kisebbrészt Dózsakertben – összességében 6000 lakos van kitéve napi szinten a szórt azbeszt okozta egészségügyi kockázatnak.

Városunkban a Bánhidai lakótelepen végzett azbesztmentesítés óta, immáron egy évtizede semmi érdemi nem történt az azbesztmentesítés ügyében, az azbeszt szennyezéssel érintett tatabányai lakosok az igen költséges mentesítési munkálatok finanszírozásához mindeddig hiába vártak központi támogatást.

Önkormányzati képviselőként a tavalyi esztendőben két alkalommal nyújtottam be önálló képviselői indítványt azbesztmentesítés tárgyában, melynek támogatását mindkét esetben az Ön munkájára hivatkozva tagadták meg az Ön – tatabányai közgyűlésben ülő – párttársai. Mind tavaly márciusban, mind novemberben arra hivatkoztak, hogy Ön előrehaladott tárgyalásokat folytat a kormányzati illetékesekkel, az azbesztmentesítéshez szükséges források előteremtése céljából.

A Mi Tatabányánk című újság 2017. december havi számában ön arról számolt be, hogy „Sikerült elérni azt is, hogy a hulladékról szóló törvénybe bekerüljön a lakosságnál képződő azbeszt tartalmú építőanyagok bontásból keletkező hulladékának könnyített átvétele.”, a terjedelmes interjúban azonban egyetlen szó sem esik a szórt azbeszt szennyezéssel érintett ingatlanok mentesítéséről.

Kérem a Tisztelt Képviselő Urat, hogy szíveskedjék nyílt és egyenes választ adni arra a kérdésre, hogy számíthat-e kormányzati támogatásra az a 6000 tatabányai lakos, aki szórt azbeszttel szennyezett lakóházban, lakásban él, vagy sem. Úgy gondolom, hogy joggal várom válaszát, nemcsak a magam, de az azbeszt egészségkárosító hatásának kitett több ezer tatabányai lakos nevében is.

Köszönettel: Körtvélyfáy Menyhért - önkormányzati képviselő

Szólj hozzá

azbeszt Bencsik János