2018. jan 21.

Botrány a tatabányai gyermek háziorvosi ügyelet körül

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Botrány a tatabányai gyermek háziorvosi ügyelet körül

orvosiugyelet.jpg

kép: tatabanya.hu

A felháborodott tatabányai lakosok aláírásgyűjtést indítottak  a gyermek háziorvosi ügyelet üzemeltetésének felülvizsgálatára. 

"Kérjük azoknak a támogatását, akikkel előfordult már, hogy felháborodva hagyták el a rendelőt azóta, hogy azt Inter-Ambulance Zrt. üzemelteti, és megfogalmazódott bennük, hogy inkább jobb lett volna, ha el sem jönnek." - írják petíciójukban. Hogy mi vezette erre az elkeseredett lépésre a kezdeményezőket? Lássuk az előzményeket, és a az ügyeleti ellátással kapcsolatban kialakult lakossági véleményeket. 

Tavaly július elejétől az Inter-Ambulance Zrt. látja el a háziorvosi ügyeletet Tatabányán és térségében. Az új szolgáltató egy igazi nagyhal a szakmában, számos budapesti kerületen kívül sok vidéki város - többek között Tata és Oroszlány - is velük szerződött a háziorvosi ügyelet ellátására. A szolgáltató váltás járhatott volna az ellátás színvonalának emelkedésével, azonban úgy tűnik ennek az ellenkezője következett be.

Már az is hatalmas felháborodást váltott ki a városban, hogy az új rendszerben 22-órától gyermek szakorvos nem vesz részt az ügyeleti ellátásban,

azonban a lakossági vélemények alapján úgy tűnik, hogy a felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátások során is komoly problémák vannak. A mai nappal betelt a pohár, lakossági kezdeményezés indult indult a tatabányai gyermekorvosi ügyelet üzemeltetésének felülvizsgálatára. Az ügyelet ellátásával kapcsolatban olyan súlyos kritikát fogalmaztak meg az érintett lakosok, melyek azonnali intézkedést tesznek szükségessé. Ezek közül csak néhányat idézek: 

"Aki teheti ma ne menjen gyermekkel az ügyeletre! Egyszerűen felháborító ami ott megy!
A lázas gyermekemmel 1 órát vártunk, mert bár 10től van rendelés, a dokinő csak 11 előtt esett be, a megjelenését és ápoltságát jobb ha le sem írom. Kb 10 másodpercen belül elfelejt7i a kérdésére adott választ. Lebetűzöm a nevet, így se tudja leírni, én töltöttem ki a papírt. Leírja a jelenlegi állapotot és diagnózis, majd áthúzza és újat ír, mert nem emlékszik mit állapított meg ... Majd kiselőadást tart hogyan kezeljem a gyermek orrfolyásosát, miközben nem is azzal kerestem fel, olyan panaszunk épp nincs.
Végül azt mondja semmi gond nincs. Nézőpont kérdése, hisz ahogy lemegy a láza 38°C környékére, azzal a lendülettel ismét 39°C felett van és a többi tünetről nem is beszélve ...
Fel tudnék robbani az idegtől!
Marad megoldásnak reggel a saját gyerekorvosunk!"

"Nekem az 10éves fiamat a minap pont ez a nénike kezelte félre. Kijött egy felnött orvos..majd meg kérdezre ránézhet-e a gyerekre..mondtam neki meg köszönném..meg vizsgálta..majd csak annyit mondott,ha jó akarok nem adom be azt a gyógyszert amit felírt a doktornő..ugyan is láz kiütése van a fiamnak..nem skarlátja.."

Nekünk direkt mondta az orvosunk hogy ügyeletre ne vigyem a gyereket!"

"Gyerekorvosi ügyeletet nem gyerekorvos látta el"

A kommentelők véleménye szerint azonban nem csak a gyermek háziorvosi ügyeleti ellátás működtetése szorul azonnali vizsgálatra,

gondok vannak a felnőtt ellátással is. 

"A felnötorvosi ügyeleten küldtek majdnem haza mert hogy állitolag nincs mivel megvizsgáljanak a panaszaim alapján(vércukor). Majd mégiscsak volt müszer hozzá. Azt a diagnozist kaptam hogy cukorbeteg vagyok. Végül azt se tudta eldönteni az orvos hogy átmenjek a korházba sürgösségire vagy sem rám bizta a döntést."

"Aláírom mert botrány ami a tatabányai orvosi ügyeleten folyik. A felnőtt rendelést illetően is! Ha ez a rendszer marad, akár meg is lehetne szüntetni."

"Ne csak a gyermek, de a felnőtt ügyeletet is vizsgálják felül! Az ember jobban fél oda lemenni, mint a betegségétől...undorító!"

A petíció kezdeményezői a városvezetés felé is üzentek: 

"Szeretnénk változást elérni a jelenlegi helyzetben. Ha jelenlegi szolgáltató ilyen minőségben tudja ellátni az orvosi ügyelet ellátását, szeretnénk, ha a városvezetés felülvizsgálná a jelenlegi szolgáltatóval az együttműködés eredményességét."

Most rajtuk a sor. Határozott, gyors intézkedés szükséges, amit javasolni fogok a népjóléti bizottság következő ülésén, illetve a problémára felhívom a közgyűlés és a polgármester úr figyelmét is.

Persze jobb lett volna megelőzni a bajt,

a gyermekorvosi ügyelet időtartamának csökkentése például egyértelműen a városvezetés felelőssége,

hiszen a közbeszerzési pályázatban ők maguk fogalmazták meg a feltételeket,

az máson nem kérhető számon. 

 

Friss!!!

A népjóléti bizottság mai ülésén javaslatomra napirendre került az orvosi ügyeleti ellátás is. Képviselőtársaim is szükségesnek tartották a helyzet kivizsgálását, ezért megkereséssel fordultunk az ANTSZ-hez. A vizsgálati eredmények ismeretében a népjóléti bizottság ismét tárgyalni fog az ügyeleti ellátásról, immáron a szolgáltatótól várjuk majd a válaszokat, az Önök által felvetett problémákra. 

Oszd meg, hogy még többen olvashassák!

 

Szólj hozzá