2018. már 24.

Havi 100.000 albérletért? Van más megoldás!

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Havi 100.000 albérletért? Van más megoldás!

29513509_1794284503966923_1650254757_o.jpg

Millennium lakópark, a mai kor igényeit kielégítő önkormányzati bérlakásokkal

Ma a Tatabányán és környékén élők, illetve az ide költözni szándékozók egyik legégetőbb problémája az emberhez méltó lakhatás feltételeinek megteremtése.

A kormány lakhatást támogató programjának csúfos bukását igazolják az elszabadult és egyre nehezebben megfizethető lakásásárak és albérleti díjak.

A CSOK hasznát úgy tűnik leginkább az építőipari vállalkozások fölözik le, az eddigieknél is nehezebb helyzetbe hozva azt a társadalmi réteget, akik kiszorulnak ebből a „támogatási” formából. A saját otthon megteremtésének ugrásszerűen megnövekedett költségeit nagyon sokan nem tudják megfizetni. Fiatal munkavállalók, alacsony jövedelemmel rendelkező családok, gyermeküket-gyermekeiket egyedül nevelő szülők, nagyon sokan vannak azok, akik a jelenlegi viszonyok között nem is álmodhatnak saját ingatlan megvásárlásáról. Ők azok akik albérletben igyekeznek lakhatási problémáikat megoldani, és akik a lakások bérleti díjainak folyamatos emelkedésével szembesülnek.

Ma Tatabányán egy átlagos méretű lakótelepi lakásért akár 125.000 Ft-os is kérhetnek,

de 70.000 Ft alatt nem igen találni egyáltalán kiadó lakást sem.

Nem csoda, ha egyre nő azoknak a száma, akik ezeket az elszabadult bérleti díjakat nem, vagy csak nagy nehézségek árán képesek jövedelmükből kigazdálkodni. Rajtuk segíthetne az önkormányzat, azonban az önkormányzat tulajdonában álló 2000 lakás korántsem elegendő az egyre növekvő igények kielégítésére. Ennek egyenes következménye, hogy az önkormányzati bérlakás bérleti jogára kiírt pályázatokra sokszoros a túljelentkezés,

egy-egy önkormányzati bérlakásra akár százan is pályázhatnak.

Egyre többen, kerülnek egyre nehezebb helyzetbe a kormány elhibázott lakáspolitikája miatt, miközben a kormány, vagy az önkormányzatok semmit nem tesznek azokért, akik az általuk létrehozott otthonteremtés támogatási rendszerből kiszorultak. Mi megoldást kínálunk nekik!

- Növeljük az állami, vagy önkormányzati bérlakások számát!

- Állami bérlakás-alapot hozunk létre, mely évi 10.000 bérlakás építéséhez, felújításához nyújt támogatást!

- Szociális lakásügynökség felállításával segítjük az üresen álló lakások bérbeadását!

- Új albérleti szabályozást dolgozunk ki, amely egyszerűsíti az adózást, és megfelelő garanciát nyújt mind a bérlőnek, mind a tulajdonosnak!

Ez a mi ajánlatunk Önöknek! Van megoldás!

Szólj hozzá