2019. ápr 02.

Ki csinál szódát?

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Ki csinál szódát?

21_2.jpg

Kép: Még sokan emlékszünk rá ugye?

Sokan ásványvizet csak azért vásárolnak, mert szénsavas vizet szeretnének fogyasztani. Annak idején, a szénsavas ásványvizek hazai elterjedése előtt minden nagyobb településnek volt saját szódása, akiktől meglehetett vásárolni a jó fröccs, vagy málnaszörp elkészítéséhez nélkülözhetetlen szikvizet.

fnyip19820507009.jpg

Kép: A szódást a településen mindenki ismerte, háztól-házig járva hordta ki a megrendelt szódásszifonokat. 

A 60-as évektől kezdett elterjedni a házi szóda gyártására alkalmas cserélhető patron, ami sok szikvíz készítő csődjét eredményezte, de cserébe a fogyasztó a saját kezébe vehette az háztartás igényeit kielégítő szódagyártást. A fénykorban a visszaválthatós patronból egy év alatt 300 millió fogyott, de az üdítőitalok és szénsavas ásványvizek térnyerésével párhuzamosan csökkent a cserélhető patronok iránti vásárlási kedv.

patron1-1000x564.jpg

Kép: Gyermekként ijesztő feladat volt a szódakészítés, mindig attól féltem, hogy a patronhoz fagy az ujjam :) 

A gyártó végül 2018-ban jelezte, hogy végleg felhagy ennek a terméknek a gyártásával, helyette az eldobható patront vezette be a piacra, a cserélhető árának négyszereséért, így egy liter otthon készített szóda ára 30 forintról 100 forintra emelkedett. Hogy milyen forgalmat bonyolít nem tudom, de úgy sejtem, hogy nem sokan kapkodnak az új termékért. A szénsavas ásványvíz alternatívája lehet még az otthoni szódagép, azonban annak bekerülési költsége nem kicsi, a legolcsóbb készülék is 20.000 Ft körül van, egy cserepatron hozzá 8.000, igaz a cseréje már olcsóbb 3.000 Ft, amiből elvileg 60 liter szóda is készíthető. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a műanyag palackok millióival szennyezzük a környezetet csak azért, mert szénsavas vizet szeretnénk inni, holott ennek a terméknek a kiváltása olyan egyszerűen megoldható lenne.

lm20190226szelektivhulladekhirkep1-768x576.jpg

Szólj hozzá