2016. már 19.

Fizetős parkolás szombaton is?

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Fizetős parkolás szombaton is?

Újabb területeken és már szombaton is fizethetünk a parkolásért, ha a közgyűlés elfogadja a polgármester javaslatát.

 

Tatabánya város közgyűlése a szokásos évi rendszerességgel veszi górcső alá a fizető parkolási rendszer működését, és mit ad isten, ilyenkor aztán rendre azt a következtetést vonja le, hogy a parkoló övezetek zsúfoltsága miatt szükség van azok területének kiterjesztésére. Most a fiúk a szokásosnál is merészebbet álmodtak, és terveik szerint a parkoló övezet határát a város ÉNY-i irányában kitolnák szinte a lakott terület széléig, egy vadi új III. sz. övezet létrehozásával, mely Ond vezér utcától a régi buszpályaudvarig terjedne. E mellett még fizetőssé tennék a Mártírok u. 64-68. sz. előtti parkolókat. Hogy ezek az intézkedések mennyire indokoltak, vagy mennyire nem, annak megítélésére hívjuk segítségül a területen lévő parkolók terheltségére vonatkozó felmérést, és a fizető parkolás bevezetésének feltételeit rögzítő jogszabályt, mely jelen esetben /mert ugye sajnos ez sem mindig van így/ meglehetősen életszerűnek tűnik.

A jogszabály szerint abban az esetben van lehetőség a fizetőparkolás bevezetésére az adott területen, ha a parkolók kihasználtsága a 70%-ot meghaladja, és emellett az ott parkoló gépkocsik több mint 20%-az adott parkolót viszonylag rövid / 2 órát meg nem haladó időtartamra/ veszi igénybe.

Az Ond vezér és a Huba vezér utca területén végzett felmérés szerint, az ott lévő parkolók terheltsége 69-72% közötti volt, azaz még az sem állapítható meg egyértelműen, hogy a jogszabályi 70%-os terheltséget eléri. Ugyan akkor az adott területen rövid ideig parkoló /jövök, megyek, bevásárolok, ügyet intézek, aztán irány tovább/ gépkocsik aránya 21-22%, ami alig magasabb a jogszabályban előírt minimális értéknél. Tehát egy olyan területre terjesztenék ki a fizetős parkolást, ahol a mért időszakban kb. minden harmadik parkoló szabad, és ahol az „átmenő” parkolás aránya is alacsony. És hab a tortán, hogy erre a területre mintegy speciális szabályként a szombati napokon is fizetőssé tennék a parkolást, abszolút követhetetlenné téve a rendszert, hisz az I. övezet tarifája különbözik a II. és a III. övezet tarifájától, a II. és a III. övezet tarifája azonos, de a III. övezetben hétfőtől szombatig kell fizetni a parkolásért, míg az I-es és II. övezetben csupán hétfőtől péntekig. Elmés, pláne ha a  parkolási bírságok költségvetési sorának növelése a cél. 

A Mártírok u. 64-68 esetében a parkolók kihasználtsága gyakorlatilag 100%-os, azonban itt a rövid ideig parkoló gépkocsik száma összesen 14-16%-os, ami azt mutatja, hogy a jelenleg ingyenesen parkolást biztosítót terület parkolóját nem a parkolási díjat fizetni nem kívánó autósok foglalják el az ott lakók elől. Az igazság az, hogy kevés a parkolók száma a lakosság számához viszonyítva és ezt a problémát a parkolás fizetőssé tétele nem fogja megoldani.

Szólj hozzá