2016. máj 17.

Tatabányai iskolák - hogyan tovább?

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Tatabányai iskolák - hogyan tovább?

Mi lesz az iskoláink sorsa?

 

img_5323.jpg

A kormány javaslata szerint már 2017. januárjától megtörténik az iskolák teljes államosítása. De mit jelent a tatabányai diákok számára?

Nem sok jót.

Az alaphelyzet jelenleg az, hogy:

- az oktatási-nevelési feladatok ellátásáért a KLIK felel

- az iskoláink üzemeltetésért, azaz az iskoláinknak otthont adó épületek karbantartását, felújítását, dologi kiadások finanszírozását az önkormányzatunk látja el.


Iskoláink üzemeltetését is átadhattuk volna a KLIK-nek, de érthető okokból ezt nem tettük meg. A közgyűlésben ülő képviselők párthovatartozástól függetlenül egyetértettek abban, hogy a tatabányai diákok számára minden támogatást igyekezzünk megadni, és az iskoláinknak otthont adó épületek karbantartásáért, fenntartásáért mi vállaljuk a felelősséget, hogy a szükséges felújításokat elvégezhessük, hogy legyen a mosdókban szappan, wc-papír, hogy ki legyenek cserélve a betört ablakok, hogy a víz-és fűtésszámla fizetve legyen. Hiányosságok voltak az kétségtelen, de iskoláink működőképesek maradtak, és bizony - ahogy anyagi lehetőségeink, és az EU-s pályázatok engedték - több intézményünk tekintetében történt felújítás, korszerűsítés. Ha már a jogszabály megfosztotta az önkormányzatunkat attól a lehetőségtől, hogy fenntartóként a nevelési oktatási munka feltételeit biztosíthassuk - olyan színvonalon amit minden tatabányai diák megérdemel - hát legalább az iskoláink megfelelő üzemeltetésével igyekeztük támogatni a tatabányai diákokat. De mit hoz a jövő? A kormány tervei szerint a jövőben a közoktatási intézményeink üzemeltetését is a KLIK utódintézménye fogja ellátni, mint ahogy tette azt a KLIK eddig is körübelül 2300 - főként kisebb települési - iskola esetében. És ezek azok az iskolák, ahol a legnagyobb problémák vannak, ahol lerohadnak a vizesblokkok, ahol elzárják a fűtést, és még sorolhatnánk a sajtóban terjedő történeteket. Ha a KLIK eddigi tevékenységéből indulunk ki, következik a fizetetlen számlák, és a lerobbanó iskolai épületek korszaka. Mert még van mit elrontani, még van hova zülleszteni iskoláinkat.  

Szólj hozzá