2016. máj 29.

Senkit nem hagyunk az út szélén?

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Senkit nem hagyunk az út szélén?

avagy lehet 60 millióval kevesebb a szociális ellátásokra?

Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése az e havi ülésén tárgyalta a 2015-ös évre vonatkozó zárszámadását. Ennek kapcsán lehetőség nyílt arra, hogy az egyes költségvetési sorok kapcsán következtetéseket vonhassunk le a sorok mögött lévő feladatok teljesülésére vonatkozóan.

A 2015-ös költségvetési adatok tükrében ezek közül egyet emelnék ki, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokkal kapcsolatos feladatok teljesülését. Az összehasonlítást megnehezíti a támogatási rendszer 2015-ös átalakítása. Az átalakítást megelőzően, az önkormányzatok által megállapítható támogatásokat két fő csoportra oszthattuk, jövedelempótló és kiadáscsökkentő támogatásokra. 

A rendszer 2015. március 1-től hatályba lépő átalakítása az alábbi következményekkel járt: 

  • az önkormányzati támogatások köréből kikerültek az ún. jövedelempótló támogatások, - foglalkoztatást helyettesítő támogatás és a rendszeres szociális segély, - melyek közül a rendszeres szociális segély megszűnt, az arra jogosultak egy része foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, míg más részük az új támogatási formaként bevezetett egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra váltak jogosulttá, amit a járási hivataloknál lehet igényelni. Tekintettel arra, hogy ezen támogatási formák az önkormányzat hatásköréből kikerültek, jelen összefoglalóm a velük kapcsolatos pénzügyi hatásokat nem tartalmazza. 
  • az addig megszokott kiadáscsökkentő támogatási formák - lakásfenntartási támogatás, adosságkezelési szolgáltatás, önkormányzati segély, ápolási díj, közüzemi díjtámogatás, köztemetés, gyógyszertámogatás, közgyógyellátás, tüzelő támogatás – megszűntek
  • a megszűnő támogatási formákat újak váltották fel, igyekezvén megtartani a régiek funkcióját, - települési támogatás lakhatási költségekre, adósságcsökkentésre, hozzátartozó ápolására, gyógyszerköltség csökkentésére, és rendkívüli helyzetek kezelésére
  • az új támogatási rendszer szabályainak kialakítására az önkormányzatok szabad kezet kaptak
  • az önkormányzati támogatások finanszírozásából az állam kivonult, ezzel újabb terhet rakott az önkormányzatok vállára /az igazsághoz tartozik, hogy a szegény önkormányzatok esetében a települési támogatásokat alapszinten tovább finanszírozza az állam/  


Az új szabályok kialakítása céljából a tatabányai önkormányzat is megalkotta a szociális ellátások biztosításáról szóló új rendeletét, melynek során célul fogalmazta meg, hogy hogy az eddigi szociális pénzbeli támogatási rendszerünk sem formájában sem tartalmában ne változzék drasztikus módon, azaz városunk rászoruló polgárai részére hasonló mértékben és a megszokott bejáratott módon tudjunk segíteni. Hogy sikerült-e valóra váltanunk ezt a törekvésünket vagy sem, arra találunk választ a 2015-ös költségvetés adataiból.

A megfelelő költségvetési sorok összevetéséből megállapíthatjuk, hogy míg 2014-ben ezekre a támogatásokra 143 millió forintot költöttünk, addig 2015-ben nem egész 94 milliót. A számok azt mutatják tehát, hogy majdnem 50 millió forinttal kevesebb támogatást tudtunk kifizetni gyógyszerre, közüzemi díjakra, tüzelőre, lakhatási költségekre az arra rászorulóknak, annak ellenére, hogy ezen támogatások költségvetési során ennél jóval jelentősebb összeg szerepelt. Települési támogatásra előirányzott 84 millió forintból 22 millió, míg a rendkívüli települési támogatásra előirányzott 17 millió forintból 5,4 millió forint került felhasználásra. Ezek az adatok az eredetihez képest olyan jelentős eltérést mutatnak, ami az életszínvonal javulásával nem magyarázható, sokkal inkább azzal, hogy a támogatási formák igénybevétele szigorodott, míg ezzel párhuzamosan a támogatási összegek egy része is csökkent, azaz 2015 márciusától a kisebb összegű támogatásokat kevesebben tudták igénybe venni, mint azt megelőzően, ez pedig egyértelmű visszalépést jelent a szociális támogatások területén.

És sajnos ez még nem a leejtő vége. Ha egy pillantást vetünk az idei költségvetésre, akkor láthatjuk, hogy ezen támogatásokra az idei esztendőben még a tavalyi tényleges felhasználásnál is kevesebbet irányoztunk elő összesen 83,5 millió forintot, ami a 2014-es bázisévhez viszonyítva 42%-os csökkenést jelent.

Ezeket a támogatásokat jellemzően városunk elesettjei veszik igénybe, ők azok akiknek az egyébként néhány ezer forintos segítség is sokat számít. Úgy gondolom mindenki egyetért abban, hogy nem ők azok, akiken takarékoskodnunk kell. Fel kell tárnunk a támogatási szint a jelentős csökkenésnek az okát, és annak ismeretében a közeli jövőben ismét elő kell vennünk a szociális támogatások szabályairól szóló rendeletünket, ugyanis az a minimális mértékű korrekció, amire ez év elején sor került, nem alkalmas a 2014-es támogatási színvonal visszaállítására. Mert senkit sem hagyhatunk az út szélén.

Szólj hozzá