2017. jan 11.

Veszélyben a tatabányai háziorvosi ügyeleti ellátás

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Veszélyben a tatabányai háziorvosi ügyeleti ellátás

haziorvos4_3.jpg

A tatabánya háziorvosi ügyeleti ellátást végző Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyeleti Nonprofit Kft. benyújtotta a szolgáltatási szerződés felbontására vonatkozó nyilatkozatát az önkormányzat felé, mely szerint 2017. március 15-vel megszűntetik a szolgáltatást.

Az előzményekről: Decemberben a közgyűlés a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításáról döntött. A döntés alapján Tatabánya városa közbeszerzési eljárást ír ki a háziorvosi ügyeleti ellátás biztosítására. Döntött az ügyelet helyszínéről is, a jövőben az ügyeleti ellátás a Szent Borbála Kórház területére költözne, és lehetőség nyílna az ügyeleti ellátás időtartamának a jelenlegi 12  órásról 24 órásra emelésére is.

A fentiek mellett azonban született még egy döntés, mely arról szól, hogy az új rendszer kialakításáig – mely legjobb esetben sem fejeződik be július elejénél korábban - a jelenlegi szolgáltató számára az önkormányzat havi 3,3 millió forintos támogatást nyújt, ami pontosan 3,3 millió forinttal kevesebb a szolgáltató által igényelt 6,6 millió forintos támogatási összegnél.

A szolgáltató vélhetően megelégelhette, hogy a város vezetése nem hajlandó érdemi kommunikációt folytatni vele, s az önkormányzat által nyújtandó támogatási összeg is messze elmaradt az általa 2017-es évre igényelttől, mely nélkül a vállalkozás az első félévben jelentős veszteséget termelne. Mindezek következtében került sor a szolgáltató részéről a szolgáltatási szerződés felbontására.

Hogy a jelenlegi szolgáltatás március 15-vel történő megszűnéséig az önkormányzat fel tud-e készülni a háziorvosi ügyeleti ellátás más formában történő biztosítására az kérdéses, tény  viszont, hogy ellátás nélkül nem maradhat a város /és a kistérség/ lakossága.

Persze semmi sem egyszerűen fekete és fehér, az önkormányzat döntéshozói sokallták a szolgáltató támogatás növelésére vonatkozó igényét, mely a 2016-os 38 millióval szemben 80 milliót tett volna ki. Valószínűleg kemény tárgyalások kezdődnek, az idő sürget, és bizony nincs túl jó alkupozícióban a város.

A helyzet súlyosságára való tekintettel kezdeményeztem a Népjóléti Bizottság soron kívüli ülését, talán hozzájárulhatunk ezzel is a megoldáshoz. 

Friss hír!

A városháza legfrissebb közleménye szerint az ügyeleti ellátás zavartalan marad március 16-át követően is. A hogyanról később...

 

Oszd meg, hogy még többen olvashassák!

Szólj hozzá

közélet LMP Lehet Más a Politika Tatabánya Körtvélyfáy Menyhért háziorvosi ügyelet