2019. feb 15.

Volt-e már áldozata a sárberki azbesztszennyezésnek? – megkérdeztük a Kormányhivatalt

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Volt-e már áldozata a sárberki azbesztszennyezésnek? – megkérdeztük a Kormányhivatalt

11964680.jpg

kép: mapio.net

Mivel a városi közgyűléstől már olyan sokat próbálkoztam, sajnos minden érdemi eredmény nélkül, a tatabányai azbesztszennyezés mentesítésével kapcsolatban bármifajta intézkedést kicsikarni – még a szennyezés mértékére vonatkozó friss felmérések elvégzésére vonatkozó javaslatomat sem volt hajlandó támogatni a Fidesz-KDNP frakciója –, új utat keresve kérésemre Schmuck Erzsébet képviselő asszony kérdéssel fordult a népegészségügyért felelős hatósághoz, a Kormányhivatalhoz.

Megkérdeztük a kormánymegbízottat, hogy Sárberki lakótelepen élők között diagnosztizáltak-e azbeszt okozta megbetegedést, azaz volt-e már áldozata a sárberki azbesztszennyezésnek?

A kormánymegbízott válasza: nincs ilyen statisztikai adat.

 Tehát nem tudják.

Kérdeztünk tovább, máshogy: A lakótelepen élők között a mellhártyagyulladás, a tüdőrák, és egyéb az azbeszt-szennyezéshez köthető megbetegedések előfordulási aránya milyen mértékben tér el az átlagos tatabányai előfordulási aránytól?

Válasz: Csak megyei és járási szintű adatok vannak.

 Tehát nem tudják.

Érdekelt volna, hogy a Sárberki lakótelepen az azbesztszennyezettség milyen mértékben haladja meg az egészségügyi határértéket, készültek-e erre vonatkozó mérések?

Válasz: az azbesztszennyezettség mértékére vonatkozóan

nem rendelkezünk információval.

Végezetül megszerettük volna tudni, hogy a Sárberki lakótelepen és a Dózsakerti lakótelepen az azbesztszennyezés mely épületeket érinti, és milyen módon, kék, vagy fehér azbeszt került az adott épületekben felhasználásra.

Válasz:

nincs róla nyilvántartásunk. 

 

Szólj hozzá

azbeszt kormánymegbízott