2015. jún 22.

Újvárosi piac - utolsó felvonás?

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Újvárosi piac - utolsó felvonás?

 

Lassan már a számát sem tudni, hogy az elmúlt néhány évben hány alkalommal foglalkozott a közgyűlés az újvárosi piac ügyével. Aki legalább egyszer járt már ott piacnapon vásárolni /és vajon hányan nem – kb. 0 fő/, azt bizony nem kell győzködni arról, hogy a piac kinőtte magát. Jobb, komfortosabb piacot érdemlünk, amit könnyen megközelíthetünk tömegközlekedve, de ha úgy adódik a gépkocsinkkal is tudunk parkolni a közelben. Ahol nyugodtan sétálgathatunk az árusok között, ahol a vásárlás után, vagy akár közben leülhetünk kényelmesen elfogyasztani egy kávét, üdítőt, sört. És ahol az árusok is kényelmesen elférnek, és lehetőleg a teherforgalom sem zavarja a lakókat. Most ismét a közgyűlés elé került a piac ügye. Már az elmúlt hónapokban tárgyaltak róla az illetékes bizottságok, eléjük még négy javaslat érkezett, a piac jelenlegi helyszíne, a Győri út - T-Szol - Szervíz út által határolt terület, a Turul mozi helyszíne, és a volt buszpályaudvar területe. Ezek közé zárkózott még fel két lehetséges helyszín a Konzum, és az Erdész utca és a vasút közötti terület. E hat helyszín közül két befutó lett ezek kerülnek a közgyűlés elé, ezekre vonatkozóan készíttet az önkormányzat vázlatterveket. És hogy mely két javaslat a befutó, hát rögtön kiderül, de vegyük először sorra a kiesőket:

  1. Amit magam is erősen javasoltam a Konzum épülete. Eredetileg is vásárcsarnoknak épült. Alapterülete megfelelő volna, az épület statikailag jó állapotban van, egy alapos felújítás után minden követelménynek megfelelne. Határozott érv e javaslat mellett, hogy az épület a város központi területén helyezkedik el, jelenlegi állapotában a városképet erősen rontja. Míg a Győri út túloldalán lévő területre folyamatosan készülnek a tervek, a Győri út ezen oldaláról az önkormányzat folyton elfeledkezik. Indoklásként azt hozzák fel, hogy a tulajdonosi szerkezet nem teszi lehetővé az EU-s pályázaton történő indulást. Az azonban, hogy a korszerű piac-vásárcsarnok Eu-s forrásból megvalósítható még korántsem biztos. Ráadásul a tulajdonosi szerkezet sem olyan veszélyes már mint néhány éve volt, a meglévő tulajdonosok zöme szívesen szabadulna a Konzumban lévő ingatlanaitól, ami idővel meg is fog történni, csak addig megvalósul más helyszínen a vásárcsarnok, és megvallom én nem is igen tudok más-jobb funkciót elképzelni neki.
  2. Kond vezér úti /jelenlegi/ helyszín. Bár még tavaly is arról szólt a fáma, hogy ezen a területen alakítják ki az új vásárcsarnokot, mostanra ez az elképzelés elvetésre került. Az okok: az átépítés időtartamára ideiglenes helyszín létrehozásának költségei, a hely szűke, a zaj és egyéb zavaró hatások a környező lakosságra nézve, mélygarázs szükséges a parkolási gondok megoldására, ami bizony költséges mulatság. Az mondjuk a történetet érdekessé teszi, hogy alig egy esztendeje, még pont e lehetőség megvalósítása mellett érveltek akkori képviselőink./http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/egymasnak-ugrottak-a-tatabanyai-kepviselok-az-ujvarosi-piac-miatt-560195/. De hát tudjuk, az utak kifürkészhetetlenek. 
  3. Győri út – T-Szol – Szerviz út által határolt terület. Az előterjesztés szerint - bár ez a terület nem tűnik kicsinek -, az alacsony beépíthetőség, és a kötelezően előírt zöldfelületi mutató miatt szűk teret biztosít a vásártér kialakítására. Kiesés.
  4. Az Erdész út és a vasút közötti terület. Ennek elvetését szintén a bonyolult tulajdonosi szerkezettel indokolták, valamint azzal - értsd ahogy akarod, én nem nagyon tudom sehogyan sem - hogy a hétköznapi működés feltételeinek nehezen felelne meg.

 

És akkor tadammm, a két befutó:

 

  1. Turul mozi helyszíne. Hogy miért is jó? Ugye két légy egy csapásra. Piac + Turul mozi ügyének rendeződése, okos mi? Hát igen a Turul mozi épületét a város hosszú ideje se lenyelni se kiköpni nem tudja. Ott romlik, pusztulgat, Újváros közepén. Ugye ha most oda tesszük a piacot, ezt simán lebontjuk, felhúzunk egy új vásárcsarnokot, a közeli üzletsort bővítjük és kész is. Nyitott de fedett vásártér 1600 négyzetméteren, no és még maga a vásárcsarnok 2400 négyzetméteren, sőt akár két szinten is. Mondjuk a parkolás megoldására kénytelenek leszünk bazi sok pénzen mélygarázst építeni, no meg a teherforgalom se lesz valami előnyös a Komáromi utcában, meg a Kós Károly utcában. És ugye a mozit se ingyér bontják le, ráadásul annyi szabályozási tervet meg mifenét kell módosítgatni, hogy a kivitelezés nem kezdődhetne 2017-nél korábban, de hát nem lehet minden fenékig tejfel.
  2. Volt buszpályaudvar. Hogy miért jó? Jöttél már be Tatabányára az autópálya, vagy az 1-es út felöl? Hát azért. A többméteres gaz már derékig takarja az omladozó épületet, de annyi még kilátszik belőle, hogy a hozzánk érkezőt sommás vélemény alkotására sarkallja. Ami nem lesz pozitív, és ugye tudjuk az első benyomás. Egyebekben lásd Turul mozis sztori, ezt is elbontani, jó kis illetve nagy 2400 négyzetméteres vásárcsarnokot felhúzni és már kész is vagyunk. Ja, ide is kell egy csomó parkoló, de legalább mélygarázs építése nélkül megoldható. És a teherforgalom számára tuti jó helyen van. Tömegközlekedve is jól megközelíthető, a környező településekről is könnyen ide talál a nép. Hátulütője a dolognak, a bontás költsége, az ingatlan vásárlás költsége, és a sok szabályozási terv módosítás ami, miatt itt sem kezdődhet a munka 2017 előtt.

 

Hát ezek a lehetőségek körvonalazódnak a közgyűlés előtt. Én magam részéről az elvetett, illetve részletesen nem is vizsgált Konzum verziót láttam volna szívesen, de az még a közgyűlés elé sem kerülhetett. Mindezt azzal indokolva, hogy nem lehet rá EU-s forrást kérni, holott még az is erősen kérdőjeles, hogy a többire lehet-e egyáltalán. Hogy a városvezetésnek mi a terve a Konzummal nem tudni, úgy tűnik a jelenlegi kis tulajdonosok kivéreztetése folyik, hogy aztán potom pénzért felvásárolja az önkormányzat a tulajdoni hányadaikat. Üzletnek ugyan nem rossz, mármint a város szempontjából, de hogy mennyire tisztességes? Hát… Mindenesetre a piac-projektbe sem vehet részt, marad ahogy volt, pusztulófélben, a város szégyenfoltjaként.

A két befutó verzióra öt építész iroda készít vázlattervet, majd azok alapján lesz lehetőségünk dönteni. Most még nekem szimpatikusabb a volt buszpályaudvar területén létesítendő piac, de a vázlattervek, illetve az azok alapján körvonalazódó várható költségek alapján ez még változhat.

Szólj hozzá