2016. már 17.

Tatabánya Kártya - az LMP módosítási javaslatai

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Tatabánya Kártya - az LMP módosítási javaslatai

tatabanyakartya_x_cikk.jpg

 

Tatabánya Megye Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a 248/2011. (XII.18.) sz. határozatával döntött a Tatabánya Kártya 2012. 03.01-én történő bevezetéséről. Az azóta eltelt időszak igazolta, hogy az eredetileg kialakított szabályok – részben a körülmények változása okán, részben az eredeti szabályozást érintő módosítások következtében, részben az eredeti szabályozás életidegen volta miatt – felülvizsgálatra, illetve jelentősebb mértékű módosításra szorulnak.

1. Tatabánya Megye Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a 212/2014 (XII.18.) határozatával utasította az T-Szol Zrt. Igazgatóságát az Agora Nonprofit Kft. által kibocsátott Tatabánya Kártya ASZF-jének módosítására, mely által a tatabányai parkolási díjövezetekben lakóhellyel rendelkező állampolgárok számára a kártya meghosszabbítása ingyenessé vált.

A parkolási övezetekben lakó állampolgárok saját lakóhelyükön történő díjmentes parkolásra vonatkozó igényei érthetőek és méltánylandóak, azonban az intézkedéssel olyan jogosultságokat is szereznek, melyek az eredeti lakóhelyükön történő díjmentes parkolást lehetővé tévő jogos elvárásaikon túlmutat, ráadásul az intézkedés érinti a parkolási övezetekben lakó, de gépkocsival nem rendelkező – így a parkolási problémával egyáltalán nem érintett – lakosokat is. A közgyűlés fenti döntése  igazságtalan helyzetet eredményezett, hiszen városunk lakosainak egy jelentős hányada ingyenesen jogosult a Tatabánya Kártya meghosszabbítására, ezáltal térítésmentesen használhatják a Tatabánya Kártya által nyújtott szolgáltatásokat, úgy mint díjmentes parkolás a város teljes területén, kedvezményes belépőváltás a Gyémánt Fürdőbe, a Vértes Agórájának rendezvényeire, a Tatabányai Jászai Mari Színház előadásaira, hogy csak a legjelentősebb szolgáltatásokat említsem, ugyan akkor a város parkoló övezetein kívül élő lakosainak mindezen juttatásokért fizetniük kell.

 A jelenleg fennálló rendszer igazságtalan és diszkriminatív. Nem tehetjük meg, hogy a lakosok egy csoportját olyan kedvezményben részesítünk, melyet a lakosság egy másik csoportjától megtagadunk. A helyzet megoldására két lehetőség mutatkozik:

a) parkolási övezetekben lakóhellyel rendelkezők számára nyújtott kedvezmény megvonása – azaz a Tatabánya Kártya meghosszabbításának fizetőssé tétele

b) a Tatabánya Kártya díjmentes meghosszabbításának kiterjesztése a város összes lakójára vonatkozóan

Tekintettel arra, hogy az a) változat megvalósítása sértené a parkolási övezetben lakók lakóhelyüknél történő díjmentes parkolásra vonatkozó jogos igényét, az a) változatot nem tartom megvalósítandónak. Ennek megfelelően a jelenleg több tízezer tatabányai lakost érintő méltánytalan megkülönböztetés megszűntetése céljából javaslom a Tatabánya Kártya díjmentes meghosszabbítását a város összes lakójára vonatkozóan. Ezzel nem csak a jelenleg részletesen vázolt probléma oldható meg, de lehetőség nyílik a Tatabánya kártya bevezetésekor megállapított célok - kártyatulajdonosok előnyben részesítése különböző szolgáltatások igénybevétele esetén, a helyi fogyasztás, a helyi kkv-k erősítése - hatékonyabb megvalósulására is.

2. A jelenlegi szabályozás szerint a Tatabánya Kártya érvényessége egy évben került megállapításra, e rövid érvényességi időtartam indoka a kártya érvényességének meghosszabbításához szükséges díjfizetéshez kötődött, ezért a díjfizetési kötelezettség megszűntetését követően célszerű egy hosszabb érvényességi időtartamot megállapítani. A Tatabánya Kártya érvényességének idejét a váltástól számított öt évben javaslom megállapítani. Az kártya érvényességének meghosszabbítás, jelentős munkateher csökkenést is eredményez az eddig ezzel foglalkozó közalkalmazottak számára.

3. A jelenlegi szabályozás szerint a Tatabánya Kártya kiváltásának feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen tatabányai lakóhellyel, ezért nem jogosultak Tatabánya Kártya kiváltására azok a Tatabányán lakóhellyel nem, de tartózkodási hellyel rendelkező személyek, akik városunkban hosszabb időszakot töltenének el, többnyire munkavállalás céljából. A TAOT programban lefektetett célok elősegítése céljából javaslom a Tatabánya Kártya kiváltására való jogosultság kiterjesztését a Tatabányán lakóhellyel nem, de bejelentett tartózkodási hellyel és tatabányai munkahellyel rendelkező lakosok számára.

4. A jelenlegi szabályozás szerint a nem saját tulajdonú gépjárművet használó lakosok nem jogosultak a kedvezményes parkolásra. Javasoljuk, hogy azon tatabányai lakosok, akik közeli hozzátartozójuk gépjárművét, vagy szerződés alapján a munkáltatójuk gépjárművét magáncélra is használják, igénybe vehessék a Tatabánya Kártya parkolási kedvezményét.

Szólj hozzá