2017. jan 31.

Igazi Csíki Sör - egy legenda vége?

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Igazi Csíki Sör - egy legenda vége?

sorgyar.jpg

Ahol az Igazi Csíki Sör készül /kép: mandiner.hu/

Akár a vírus, úgy terjedt a hír a napokban, hogy a román bíróság a Heineken keresetének helyt adva, betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását. A sörgyártó óriásnak a jogászok garmadáját hadba állítva végre sikerült elérnie, hogy ellehetetlenítse a székely sör gyártását. A hírre az egész magyar internet lázba jött, s szinte egy emberként állt az Igazi Csíki Sör gyártója mellé, bojkottot hirdetve az ellenlábas Heineken termékeire. No de nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. Az Igazi Csíki Sör ügye mellé állók, vajon tényleg jó ügy mellett sorakoztak fel, vagy csak megvezették őket egy lelkesítő történettel, melyben a hős székely Dávid, bátran veszi fel a harcot a gonosz multi Góliáttal szemben. De tényleg? Hát...

igazi_csiki.jpg

/kép: maszol.ro/

Már az alaptétel is sántít, mely szerint egy egyszerű székely cég küzd a hatalmas holland multi ellen. Ebből annyi igaz, hogy a Heineken valóban holland multi, és bizony sok minden a rovására írható, mint a multiknak általában, azonban az Igazi Csíki Sör gyártója sem éppen az a makulátlan székely pedigrés cég. Ma már 50%-a szintén holland kézben van, melynek tulajdonosi szerkezete nem túl világos. Szóval a nemzeti öntudatára oly büszke Dávid úgy küzd a holland multi ellen, hogy közben részben ő is holland céggé válik. Mondjuk azt is mondhatnánk, hogy ez ám az igazi székely leleményesség. Vagy nem.

Az Igazi Csíki Sör történetét számomra még sötétebbre festi a tulajdonos személye, pontosabban annak eddigi üzleti tevékenysége. Az Amerikában is szerencsét próbáló Lénárd András – a Csíki sör megjelenését megelőzően – Erdély szerte a „környezetkímélő” energia beruházásairól vált ismertté. A beruházás lényege az, hogy Eu-s forrást felhasználva a varázslatos erdélyi patakokra törpe vízerőműveket építenek, és a propaganda szerint így zöld, környezetkímélő energia termelése válik lehetővé. Hogy e tevékenység során miként sikerült a részben Lénárd András érdekeltségébe tartozó cégeknek a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, arra jó példa lehet az itt található fényképsorozat, mely az egykor csodás Úz-völgyében készült, az un. „környezetbarát” beavatkozást követően. Persze Lénárd András nem ebben az egyetlen „környezetvédelmi” projektben volt érintett, nagy port vert fel a Nagy-Homoród mentén végzett engedély nélküli építkezése is, melynek megvalósítása a lakosság tiltakozása miatt félbemaradt, de törpe erőmű szívja el a Vargyas patak vízét is.

uz.jpg

Úz-völgye a környezetkímélő beruházás után /Kép: uh.ro. Egyed Ufó Zoltán/

Az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörgyár alapítójának, jelenlegi társtulajdonosának múltjában-jelenében a sörgyártás mellet olyan üzleti tevékenység is szerepel, mely számomra személyét teljesen elfogadhatatlanná teszi, forintjaimmal egyetlen üzletének sikeréhez sem kívánok hozzájárulni. Mielőtt valaki teljes mellszélességgel kiáll az Igazi Csíki Sör mellet, talán nem árt ha a teljes igazság ismeretében teszi azt, még ha ez egy újabb legenda végét is jelenti.  

igazi_csiki_sor.jpg

/Kép: vhegy.com/

Szólj hozzá