2017. ápr 23.

Atomot nekünk? - Szavazzunk a népszavazásról!

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Atomot nekünk? - Szavazzunk a népszavazásról!

csernobil2.jpeg

Csernobil - elhagyott iskolaépület a kitelepítés után /nepszava.hu/

A "független", politikai érdekeket köztudottan egyáltalán nem kiszolgáló Nemzeti Választási Bizottság ilyen-olyan mondvacsinált indokkal sorra kaszálja el az LMP paksi bővítésről szóló népszavazási kérdéseit. Szerencsére Önök most itt véleményt nyilváníthatnak arról, hogy szeretnének-e dönteni hazánk legnagyobb beruházásával kapcsolatban, vagy sem.  

Amit Paks2-ről tudni kell:

- Biztonságos atomenergia nincs, az atomenergia kiszámíthatatlan, még a japán technológia is csődöt mondott Fukusimánál. 

- A paksi bővítés minimum 6 ezer milliárd forintba kerül /400.000 Ft jut minden egyes magyar állampolgárra/. Ezek a tervezett költségek, melyek a beruházás megvalósítása során akár a többszörösére is növekedhetnek.

- A Paks2-ben termelt áram drága lesz, a hazai szélerőművek ennek harmadáért-negyedéért termelnek villamosáramot.

- Paks2 nem üzemeltethető gazdaságosan, nem csak az építése, de az üzemeltetése is rengeteg pénzbe fog kerülni a magyar adófizetőknek.

- Az atomenergia környezetszennyező energia, hazánk ökológiai lábnyomának 15-20%-át teszi ki a jelenlegi kapacitással működő paksi atomerőmű, az elhasznált fűtőelemek hosszú távú tárolására pedig a mai napig nem létezik megfelelő technológia. 

- A paksi bővítés növeli az Oroszországtól való függőségünket, nemcsak az erőmű technológiája orosz, de a fűtőelemeket is csak Oroszországtól tudjuk megvásárolni. 

 Ha nem Paks2, akkor micsoda?

Ha a jövőnkért felelős döntést kívánunk hozni, akkor csak egyetlen lehetőségre, egyetlen megoldásra mondhatunk igent, a megújuló energiaszektor fejlesztésére. Az EU áramtermelésében a helyi megújuló források aránya gyorsan bővül, tavaly már 30% volt, és az újonnan átadott erőművek 90%-a megújuló energiaforrásokat használ. 

- Sokáig azt szerették volna elhitetni velünk, hogy az megújuló energia termelés nemzetgazdasági szinten nem biztonságos, hiszen éjszaka nem süt a nap, és még az is lehet, hogy a szél sem fúj. Ezzel ellentétben, az energiatárolás javuló hatékonysága, megfelelő rendszerirányítás, és komplex energiatermelő rendszerek kialakításával /szél- nap-biomassza-geotermikus energia/, az éjszakai szélcsendes órák "veszélyei" is kiküszöbölhetőek.

-Sokáig azt szerették volna elhitetni velünk, hogy a megújuló energia drága. Ezzel ellentétben a magyarországi szélerőművek 8 Ft/kWh-s termelési költsége messze alatta marad Paks II. 25-36 Ft/kWh-s várható termelési árával, sőt még a jelenlegi 11 Ft/kWh-s paksi termelési árnál is kedvezőbb. A megújulók közül a legköltségesebb napenergia termelési ára is versenyképes Paks II. termelési árával.

- Tudatos fogyasztói magatartással, az energia felhasználás hatékonyságának növelésével hazánk energia fogyasztása, energia igénye nagyságrendekkel csökkenthető. 

szeleromu-telep.jpg

Kép: PID.hu

Oszd meg, hogy még többen szavazhassanak!

Szólj hozzá

népszavazás Atomenergia Paks2