2017. máj 01.

Éljen május elseje!

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Éljen május elseje!

tb_majus1.jpg
/Fotó: Jó szerencsét Tatabánya facebook oldal/
Sok minden el akarnak feledtetni velünk, de arról soha nem szabad elfeledkeznünk, hogy május elsejének mi is a valódi üzenete.
Május elsején nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy
a Fidesz kormányzat alatt jelentősen csorbultak a munkavállalók jogai. 
A folyamat 2010-ben kezdődött, az országos érdekegyeztetés rendszerének felszámolásával, a sztrájkjog kiüresítésével és a kizsákmányolás törvénykönyvének elfogadásával. A Fideszes kormányzat azt hazudta, hogy Európa legrugalmasabb munkaerő piacát hozzák létre, valójában azonban az új Munka törvénykönyvével nőtt a munkavállalók kiszolgáltatottsága, kevesebb bérért többet kellett dolgozni. Az új Munka törvénykönyvével csökkentek a pótlékok, megszűnt a délutáni műszakpótlék, a munkaidőkeret csökkentette a kifizetett túlórák számát. Változtak a szabadságra vonatkozó szabályok, többet lehet túlóráztatni, a munkaidő beosztásában szabad kezet kaptak a munkáltatók. A munkaszünet nem a munkaidő része már, le kell dolgozni. Nőtt a kiszolgáltatottság: könnyebb a kirúgás, és már a munkaidőn kívüli véleménynyilvánítást is korlátozhatják. A kisgyerekes anyákat is kirúghatóvá tették, ha a gyerek 3 éves kora előtt mennek vissza dolgozni.
Az új Munka törvénykönyve bizonyította, hogy minden retorikai lózung ellenére 
a Fidesz kormány a multik érdekeit szolgai módon kiszolgáló kormány!
A Fidesznek vagy a Fidesz támogatását élvező multiknak ez sem volt elég! Mindezek után, nemrégiben
egy olyan javaslattal álltak elő, ami végképp kiüresítette volna a munkavállalói jogokat, és bérrabszolgákat csinálna a munkavállalókból.
A javaslat két legdurvább pontja gyakorlatilag lemondatja a munkavállalókat a túlórapénzről, és bevezeti a rabszolgamunkát /1. háromszorosára növeli, egy évről három évre, a munkaidőkeret kollektív szerződésben meghatározható maximális időtartamát, és 2. lehetőséget ad arra, hogy a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű munkát végző munkavállalóknak a munkáltató akár csak havi egy nap pihenőnapot osszon be/.
A Fidesz attól tartván, hogy az ellenzéki pártok és a szakszervezetek sikeresen mozgósítanák a társadalmat a rabszolgatörvény bevezetése ellen, elállt szándékától. A civilekkel szemben vívott "háborúja" során elszenvedett fiaskók után nem mert felvállalni egy újabb vesztes ütközetet, a választások közeledtét érezvén nem merte tovább hergelni a társadalmat, de
ne legyen egy cseppnyi kétely sem bennünk, a Fidesz - ha erre lehetősége lesz a választások után -, mint ahogy eddig, úgy a jövőben is elvtelenül ki fogja szolgálni a multik érdekeit! 
Május elseje igazi üzenete az, nem hagyhatjuk hogy egy jól szervezett kisebbség a többségre erőltesse szándékait, akaratát,
nem hagyhatjuk hogy egy jól szervezett kisebbség kiszolgáltassa az egész társadalmat a multik érdekeinek.
Május elseje nem a sör-virsli ünnepe, azzá csak a valódi jelentésétől rettegő diktatúra degradálta, és nem is a sortversenyek koncertek ünnepe, azzá a jelenlegi kurzus kívánja silányítani. Május elseje a munkavállalók érdekérvényesítésének, május elseje a harc, és az ellenállás ünnepe!
Május elseje azoknak az ünnepe, akik hajlandóak felemelni a fejüket, és tenni az elnyomás ellen!
Május elseje a mi ünnepünk, ez az amit nem felejthetünk el soha! Éljen május elseje! 

Oszd meg, hogy még többen olvashassák!
Szólj hozzá