2017. okt 07.

Minden határértéken túl - felelősök?

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Minden határértéken túl - felelősök?

9baf1fd755a9760d2d9bf170cab3ab0f.jpg

Míg előző posztomban arról a furcsa helyzetről írtam, hogy gyakorlatilag a 2008-ban befejeződött Bánhidai lakótelepet érintő mentesítéssel kapcsolatos iratokon kívül semmilyen az azbeszt szennyezéssel kapcsolatos irat nem lelhető fel a hivatal irattárában, most azokat a tényeket igyekszem összefoglalni, melyek a rendelkezésemre bocsátott adatokból és egyéb forrásokból megtudhatók voltak.

1. Azbeszt szennyezettség területi hatálya: 

A Környezetvédelmi Minisztérium irányításával 1999-ben megindult és 2002 végéig folyt a szórt azbesztet tartalmazó épületek országos felderítése és nyilvántartásba vétele. Ennek során helyben az Épületfenntartási K+F Alapítvány által készített felmérést, ennek az eredménye:

2002-ig felmért azbesztes lakóépületek összesítése

Lakótelep

Szekciók száma

Lakások száma

Azbeszt mennyisége
m2

Tatabánya, Sárbereki ltp.

112

2017

17 222,00

Tatabánya, Bánhidai ltp.

37

525

5 751,85

Tatabánya, Dózsakert ltp.

3

30

351,00

 

 

 

Ez az a felmérés, melyről mint az előző posztomban írtam a polgármesteri hivatal irattárában már nem lelhető fel, eredményei az országos felmérés összesítésében olvasható. Az adatokból a szennyezett épületek, a szennyezettség konkrét helye jelenleg nem állapítható meg. A rendelkezésünkre álló adatok alapján az sem állapítható meg, hogy mely területeken került felhasználásra a legsúlyosabb egészségkárosító hatású un. kék azbeszt, és mely területeken használták a "kevésbé" veszélyes fehér azbesztet. 

2. Azbeszt szennyezettség mértéke

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy az azbeszttel való érintkezésnek nincs ismert biztonságos minimális mértéke. Hogy mégis legyen egy viszonyítási alapunk, az azbesztet, illetve azbeszttartalmú anyagot eltávolító dolgozók védelmében hozott 26/2000. (IX.30.) EüM rendeletben megállapított tisztasági határértéket használjuk, melynek mértéke  a 0,01 rost/cm3. 

Nézzük akkor azokat a mérési eredményeket, melyeknek a forrása Bencsik János polgármester Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez írt 2006-os levele. A levélben megtalálhatóak egy meg nem nevezett 2000-ben végzett, valamint a KÖR-KER Kft. 2006-ban végzett mérési eredményei, melyeket a mellékelt képen olvashatóak. 

img_20171007_145938.jpg

 

A mért értékekből megállapítható, hogy

az azbeszt szennyezettség mértéke minden mérési ponton meghaladta az egészségügyi határértéket.

Volt ahol minimális mértékben,

de volt ahol a tisztasági határérték több mint ötszörösét mérték.

Különösen ijesztő az az adat, hogy a legmagasabb szennyezettséget lakáson belül mérték. 

Szintén aggodalomra ad okot a szennyezettség mértékének növekedését jelző tendencia, ami a mérési eredményekből szintén egyértelműen kiolvasható.

Volt olyan mérési pont, ahol a szennyezettség mértéke megötszöröződött a két mérés között eltelt hat év alatt.

Hogy most, az utolsó mérés után több mint 10 esztendővel hol tart a szennyezettség nem tudni, de félő hogy mértéke a 2006-os évinél jóval magasabb. 

"Az egészségügyi határérték aggasztó, 2-5,9-szeres túllépésén túl további problémát okoz, hogy ez a határérték az azbeszttel történő munkavégzésre vonatkozik, de a mi esetünkben kiemelendő, hogy az azbeszttel szennyezett épületek lakóépületek, ahol az emberek mindennapjaikat élik." - olvashatjuk Bencsik János  Kóka János miniszterhez írt sorait. Aggodalma jogos, sajnálatos módon azonban a 2007-2008-as bánhidai lakótelepet érintő mentesítésen túl,

azbesztmentesítés ügyében érdemi eredményt három országgyűlési képviselői ciklusa alatt sem sikerült elérnie.

Lobbierejéből sajnálatos módon arra sem tellett, hogy Fideszes képviselő társainál elérje az LMP azbesztmentesítésre vonatkozó határozati javaslatának támogatását. Persze városunk jelenlegi polgármestere

Schmid Csaba sem könyvelhet el túl sok eredményt azbesztmentesítés ügyében.

Annak ellenére, hogy immáron hetedik esztendeje viseli Tatabánya város polgármesteri tisztségét, valamint 2010 és 2014 között az országgyűlésben is lehetősége volt képviselni városunk érdekeit, a mai napig kénytelen sok ezer tatabányai lakos az azbeszt súlyos egészség károsító hatásának kitéve élni mindennapjait. 

img_20171007_142823.jpg

Oszd meg, hogy még többen olvashassák!

 

Szólj hozzá

azbeszt azbesztmentesítés Bencsik János Tatabánya Schmidt Csaba