2017. okt 30.

Nem stimmel a matek, avagy megtörtént-e a Bánhidai-lakótelep teljes azbesztmentesítése?

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Nem stimmel a matek, avagy megtörtént-e a Bánhidai-lakótelep teljes azbesztmentesítése?

eredetilead18272.jpg

Fotó: minalunk.hu

A Környezetvédelmi Minisztérium megrendelésére, a 2000-es évek elején készült el a tatabányai azbeszt szennyezettségre vonatkozó felmérés. Ennek a vizsgálatnak az adatai szerint a Bánhidai lakótelepen 525 lakás volt érintve szórt azbeszt szennyezéssel. Bencsik János akkori polgármester a Bánhidai-lakótelep 2007-ben kezdődő azbesztmentesítésére vonatkozó sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint, a lakótelepen 435 lakás esetében került sor az azbesztmentesítésre.

A két szám közötti eltérés 90 lakást jelent, a különbség oka még nem ismert. Elképzelhető, hogy a 2008-ban befejeződött bánhidai azbesztmentesítést megelőzően készült egy részletesebb felmérés, ami alapján megállapítást nyerhetett, hogy az előzetes számhoz képest ténylegesen csak kevesebb lakás szennyezett azbeszttel, vagy bármi más. A lehető legrosszabb változat az volna, ha kiderülne, hogy maradt a bánhidai lakótelepen 90 olyan lakás, amelyekben nem történt meg az azbesztmentesítés, mert bár az már önmagában is egészségügyi kockázatot jelent, ha valaki azbeszttel szennyezett lakásban él, azonban a megfelelő óvintézkedésekkel ez a veszély csökkenthető. Ha azonban valaki nem tud a lakásban, lépcsőházban, tárolóban lévő azbesztszennyezésről, annak esélye sincs arra, hogy bármit is tegyen az azbeszt okozta egészségkárosodás megelőzésére. 

A kérdésnek komoly tétje van, reméljük hamarosan megnyugtató választ kapunk rá.

A polgármester úr a közgyűlésen feltett kérdésemre 30 napon belül írásban adja meg a választ, amit haladéktalanul megosztok Önökkel. 

Oszd meg, hogy még többen olvashassák!

Szólj hozzá

azbeszt Bencsik János Bánhidai-lakótelep