2017. nov 15.

Öt lépés Tatabánya azbesztmentesítéséért!

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Öt lépés Tatabánya azbesztmentesítéséért!

12239.jpg

Lassú és alattomos gyilkos az azbeszt, mégis tatabányai lakosok ezreinek kell azbeszttel szennyezett lakóépületben élnie. Az LMP-nek az utóbbi időszakban több kezdeményezése is volt mind önkormányzati szinten, mind az országos politikában amivel elősegítettük volna az azbeszt szennyezettség megszüntetését, ezek azonban sorra elvéreztek a fideszes képviselők - számomra érthetetlen, megmagyarázhatatlan, és felelőtlen - ellenállásán. Most új kísérletet teszek, új javaslatokat nyújtok be a közgyűlésnek a tatabányai azbeszt szennyezettség felszámolásának elősegítésére. Javaslataim nem jelentenek azonnali megoldást, de arra alkalmasak, hogy elinduljunk azon az úton, melyet már réges-rég be kellett volna járnunk. Nem késlekedhetünk tovább, több ezer tatabányai lakos egészsége a tét! 

Öt lépés, amit az LMP szerint haladéktalanul meg kell tennünk:

1. A tatabányai szórt azbeszt szennyezés pontos területi lokalizálásához szükséges adatok beszerzése!

Jelenleg önkormányzatunk nem rendelkezik olyan adatbázissal, melynek segítségével megállapítható volna egy-egy adott épület azbesztszennyezettsége. A rendelkezésünkre álló iratok alapján megállapítható, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium megbízásából az Épületfenntartási K+F Alapítvány készített olyan nyilvántartást, mely a tatabányai szórt azbeszt szennyezettség pontos területi lokalizálásához szükséges adatokat tartalmazta. A fenti adatok beszerzése céljából szükséges megkeresni a Környezetvédelmi Minisztérium jogutódját a Vidékfejlesztési Minisztériumot.

2. A beszerzett adatok aktualizálása, azok alapján Tatabánya szórt azbeszt szennyezettség térképének elkészítése!

Tekintettel arra, hogy fenti nyilvántartás alapját képező adatok egy 2001-es vizsgálaton alapulnak, szükségesnek tartom az adatok ellenőrzése, aktualizálása céljából egy új vizsgálat lefolytatását. Az ellenőrzött adatok alapján lehetővé válik Tatabánya azbeszt szennyezettségére vonatkozó térkép elkészítése, melynek segítségével minden tatabányai ellenőrizheti, hogy lakóépülete érintett-e az azbeszt szennyezéssel.

3. Az azbeszt szennyezettség okozta szervetlen szálló-rost koncentráció szintjének ismételt mérése!

Szükségesnek tartom továbbá a szórt azbeszt szennyezéssel érintett területeken a szervetlen szálló-rost koncentráció mértékét megállapító laboratóriumi mérések lefolytatását, melynek révén képet kaphatunk arról, hogy az utolsó hasonló - 2006-os - mérés óta milyen mértékben növekedett a szervetlen szálló-rost koncentráció, milyen mértékben lépi túl a szálló rost-koncentráció az egészségügyi határértéket, milyen mértékben nőtt a szennyezett területen élő tatabányai lakosoknak az azbeszt egészség károsító hatásaival szembeni kitettsége.

4. Együttműködés kialakítása az azbesztmentesítés fedezetéül szolgáló központi költségvetési források megszerzéséért!

Javaslom továbbá, hogy mérjük fel a hasonló problémával küzdő önkormányzatok körét, és polgármesteri szinten kezdeményezzünk velük tárgyalást, melynek célja a kormány felé irányuló közös fellépés az azbesztmentesítéshez szükséges források biztosítására.

+1 

Javaslom továbbá, hogy kérjük fel a térség országgyűlési képviselőjét, Bencsik Jánost arra, hogy nyújtson tájékoztatást a tatabányai azbeszt szennyezettség megoldására tett intézkedéseiről, valamint azok eredményeiről!

Öt javaslat, öt lépés, amit még sok másik fog követni, míg elérünk az út végére. Hogy most meddig jutunk, még nem tudni. Bízzunk abban, hogy az érintett városok vezetőinek, képviselőinek közös fellépése elegendő lesz annak a tízmilliárd forintnyi támogatásnak a megszerzésére, mellyel országos szinten megoldható volna a szórt azbeszt szennyezéssel érintett lakóépületek azbesztmentesítése. Ha mégsem, az LMP akkor sem hagyja magára azt a több ezer tatabányai lakost, akik az azbeszttel szennyezett lakóépületekben, lakásokban élnek, együtt végig megyünk az úton!

Szólj hozzá