2016. jún 15.

Tatabánya Futball Club - élt 106 évet?

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Tatabánya Futball Club - élt 106 évet?

tatabanya_futball_club.jpg

Tatabánya FC – Élt 106 évet?

Most az EB első - fantasztikus győzelemmel végződő - mérkőzését követően futball lázban ég a város labdarúgást szerető közönsége, így talán nem árt egy rövid pillantást vetnünk a helyi „nagy csapat” helyzetére sem. 

Az új kezdet – vagy a vég kezdete?

2015. augusztusában döntés született a Tatabányai Futball Club 70%-os tulajdoni hányadának értékesítéséről. A vevő az olasz AGS - Sport 23, a vásárlás furcsa körülményeiről nemsokára olvashatnak.

Tervek

Szépek, feljutás az NB II-be, majd az NB I-be.

Ígéretek

Voltak, egymillió euró befektetés, 40 milliós tőkepótlás stb...

A játék, és az eredmények

Gyakran 11 idegenlégiós a pályán, tatabányai fiatal egyetlen egy sem. Ennek ellenére a rengeteg idegenlégiós szerepeltetése sem hozta meg a várva várt eredményt, mert ugyan a csapat váltást követően lényegesen jobban szerepelt a feljutás elmaradt. A csapat erejét jól mutatja, hogy a tabella élén szereplő gárdák ellen sorra alulmaradtunk, folytatjuk ahol eddig, az NBIII-ban. Ha folytatjuk. Mert itt következik a nagy ha.

 Azok a „mocskos” pénzügyek

A TFC mérleg szerinti eredménye:

2014: - 8.013 millió Ft

2015: 2.098 millió Ft

Hűha, ez akár jól is nézhetne ki, ha…

A TFC rövid lejáratú tartozásai

2014: 55.177 millió Ft

2015: 82.663 millió Ft

azaz a klub tartozása nem hogy csökkent volna a 2015-ös üzleti esztendőben, de jelentős mértékben nőtt, annak ellenére, hogy a kötelező tőkepótlást elsősorban a tartozások rendezésére kellett volna fordítani. Na de hogyan van ez, nő a tartozás, miközben az mérleg szerinti eredmény javul?

A válasz egyszerűnek tűnik. Az olasz befektető elsősorban nem jófajta forint milliókat pumpált a csapatba, hanem az FC pénzügyi eredményeit az immateriális javak 79 millió forintra duzzasztásával érte el. Ez pedig a foci világában néhány jogtiszta szoftver értékén túl főként játékos jogot jelent, ami vagy realizálható a feltüntetett értékben, vagy nem – de leginkább nem. Egy biztos, ebből szállítót, játékost, edzőt, no meg köztartozást fizetni nem lehet.

 A vég/rehajtás/

És hogy ez mennyire így van, mi sem igazolja jobban, mint a TFC-vel szemben indított adóhatósági végrehajtási eljárás. Aminek ugye senki sem örül túlzottan, legfőképpen egy olyan futballcsapat nem, akinek június 20-ig köztartozás mentességet szükséges igazolni az MLSZ felé. Mert anélkül nincs indulás a következő idényben. Roló le. Lassan véget érni látszik a Fidesz nagy kalandja a felnőtt film producerből sportmenedzserré majd klubtulajdonossá avanzsált befektetővel. Az ár egy patinás klub, és meglehet még jó néhány millió forint, az eddig fizetetteken kívül.

Szólj hozzá