2016. dec 15.

Döntött a közgyűlés: háziorvosi ügyelet - várhatóan nyártól - a Szent Borbála Kórházban

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Döntött a közgyűlés: háziorvosi ügyelet - várhatóan nyártól - a Szent Borbála Kórházban

szent_borbala_korhaz0.jpg

A mai napon a közgyűlés döntött a tatabányai alapellátási ügyeleti rendszer jövőjéről. Az ügy előzménye az, hogy a jelenlegi szolgáltató a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. jelezte, hogy a jövő évtől tevékenységét csak jelentős plussz támogatással tudja ellátni. Számokban ez annyit jelent, hogy az eddig nyújtott évi 38 milliós támogatást újabb 40 millióval kellet volna megtoldanunk. A közgyűlés úgy döntött, hogy ezt a többlet támogatást már nem vállalja, ezért a háziorvosi ügyelet ellátására közbeszerzést ír ki, az alábbi szempontok figyelembe vételével: 

- az ügyeleti ellátás helyszíne: Szent Borbála Kórház 

- ügyelet időtartama: két  változatra történik meg a pályázati kiírás 16-órás és 24 órás ügyeletre 

Háziorvosokkal tartott megbeszélést követően arra hívtam fel a figyelmet, hogy bár szakmai szempontból előnyös lehet az ügyelet beköltözése a kórházba, azonban ez egy szoros kórházi - különösen sürgősségi osztállyal történő - integrációval számos probléma forrása lehet. Gyakori konfliktusok alakulhatnak ki azáltal, hogy a sürgősségi osztály ellátási körzete kiterjed a megyére, míg az háziorvosi ügyelet ellátási körzete Tatabánya, és a későbbiekben esetleg csatlakozó kistérségi települések. Nehéz lesz elmagyarázni a sürgősségire érkező de alapellátást igénylő Kisbéri betegnek, hogy miért is nem foglalkoznak vele a háziorvosi ügyeletünkön.

Szakmailag tehát a legjobb megoldást az jelentené, ha az ügyeleti ellátást a kórház területén, de egy attól független gazdasági szervezet, a sürgősségi osztálytól jelentős fizikai távolságra lévő épületben vagy épületrészben látná el.

Az ügyelet időtartamára vonatkozóan a 24 órás ügyelet kedvezőbb, hiszen ezzel tehermentesíthetnénk valamelyest háziorvosainkat, és az sem fordulhatna elő, hogy rendelési idő alatt a rendelőből lakcímre kelljen rohanni az orvosnak, miközben a rendelésre érkező betegek vizsgálatra várnak, persze nem teljesen mindegy, hogy mindez mennyibe kerül, ezért támogattam mindkét időtartamra vonatkozó pályázat kiírását. 

Az is igen lényeges kérdés, hogy a szolgáltató váltással végre lehetősége nyílhat az ügyeletet ellátó háziorvosainknak a választásra, hogy a jövőben részt kíván venni vagy sem az ügyelet biztosításában.

 Bízzunk abban, hogy az új háziorvosi ügyeleti rendszer kialakítása a fentiek figyelembe vételével fog megtörténni. A polgármester úr zárszavából ítélve erre jó esély van. 

A közbeszerzés lefolytatásáig, marad minden a régiben, változtatásra legkorábban jövő év második felétől számíthatunk. 

Szólj hozzá