2017. nov 06.

Akadálypálya tatabányai módra - avagy a közgyűlés nyilvánossága

írta: Körtvélyfáy Menyhért az LMP tatabányai képviselője
Akadálypálya tatabányai módra - avagy a közgyűlés nyilvánossága

polgarmesteri_hivatal_fo_ter_tatabanya20.jpg

A múlt havi közgyűlésen annyi badarság hangzott el, hogy a közgyűlés után arra gondoltam kikérem annak hangfelvételét. 

Szóbeli kérésemet jegyző úr azzal hárította el, hogy a közgyűlés hangfelvétele csak közérdekű adatigénylés során adható ki.

A jegyző álláspontjával szemben azonban az önkormányzatunk SZMSZ-e ebben a kérdésben egyértelműen fogalmaz, mely szerint az 

állampolgároknak biztosítani kell a szabad hozzáférést a közgyűlésen készült videó- és hangfelvételekhez. 

Először arra gondoltam, hogy a jegyző úr egyszerűen rosszul emlékezett a közgyűlés nyilvánosságára vonatkozó szabályokra, ezért mintegy tíz nappal ezelőtt megküldtem címére az SZMSZ-ünk ide vonatkozó rendelkezését, választ azonban azóta sem kaptam. 

Az, hogy a kért felvételt csak közérdekű adatigénylés során kívánja a városháza kiadni azért is lényeges, mert közérdekű adatigénylés teljesítésének határideje 15 nap ami 15 nappal meghosszabbítható. És ez az egyszerű eset. Ha még azt is kitalálják, hogy a közérdekű adat teljesítéséért költségtérítést is kérnek, akkor az e tárgyban folytatandó levelezés további 1-2 héttel növeli meg a kért adathoz való hozzájutás időtartamát, így pl. az október 25-én lezajlott közgyűlés eseményeiről - ha ehhez a közgyűlés hanganyagát is igénybe kívánom venni, ami bizony az esetek egy részében a pontosság kedvéért elkerülhetetlen - majd valamikor jövő hónap közepén tájékoztathatom a lakosságot. És ez nem is olyan lényegtelen dolog, ugyanis sok esetben erre nincs is más lehetősége egy ellenzéki képviselőnek, hiszen a városi médiák többségében vajmi kevés teret engednek a városházától eltérő ellenzéki véleménynek, többnyire leragadnak a Fidesz kommunikációs paneljeinél.  

Persze az sem mindegy, hogy a közélet iránt érdeklődő lakosság egyszerűen egy kattintással meg tudja nyitni a közgyűlés videó vagy hangfelvételét, vagy ahhoz csak hosszas procedúrát követően juthat hozzá. 

Úgy tűnik, jegyző úrnak két legyet is sikerült ütnie egy csapásra, az SZMSZ rendelkezéseinek igencsak kiterjesztő értelmezése révén

nem csak képviselői munkám ellátását nehezíti meg, de az állampolgároknak továbbra is akadálypályát állít jogaiknak gyakorlása elé. 

Oszd meg, hogy még többen olvashassák!

 

 

Szólj hozzá